Štvrtok a piatok na Rusínskom festivale 2014

V uplynulom týždni sme vám predstavili podujatia, ktoré budú súčasťou programu týždeň trvajúceho Rusínskeho festivalu 2014 v pondelok až stredu. Dnes sa dočítate, čo budete mať možnosť zažiť vo štvrtok a piatok. Pripomeňme, že piatok 23. mája bude dňom, kedy na amfiteátri začne hlavná časť programu festivalu.

 

Štvrtok, 22. mája

Vo štvrtok program festivalu začne o 9.30 hod. v priestoroch Podduklianskej knižnice vo Svidníku. Spomienkovým podujatím venovaným významnému svidníckemu rodákovi – Jurajovi Lažovi bude sprevádzať pán Jozef Leľo. O 11.30 bude pred budovou lekárne Unicum oproti Mestskému úradu vo Svidníku odhalená tabuľa venovaná Jurajovi Lažovi pri príležitosti udelenia čestného občianstva mesta in memoriam.

Štvrtkový večer na Rusínskom festivale 2014 bude patriť histórii. Od siedmej večer bude v Experimentálnom priestore Holičstvo prednášať o osudoch Rusínov počas Prvej svetovej vojny užhorodský historik Dimitrij Pop pri príležitosti stého výročia jej vypuknutia. Po prednáške, bude pre návštevníkov Holičstva premietnutý dokumentárny film Duše Karpát s podtitulom Krátka história podkarpatských Rusínov o histórii národa, ktorý už stáročia ostáva verný svojmu kraju.

 

Piatok 23. mája
Program festivalu začne v piatok športovo.Organizátori pripravili futbalový turnaj s deťmi zo svidníckych materských škôl. Fanúšikovia najpopulárnejšieho svetového športu si môžu náročné súboje vychutnať od 9. hodiny v areáli CZŠ sv. Juraja vo Svidníku.

Pokračovať budeme triodrámou Ostrý uhol od I. H. Kovačevič, ktorá bola ocenená v Novom sade na festivale krátkych scénických foriem a dielom od francúzskeho dramatika Georges Feydeaua – Pán Lovec; obe v podaní Etno klubu „Odnjate od zabuca“ Kocur. Predstavenia sa odohrajú o 17. hodine v koncertnom sále ZUŠ vo Svidníku.

Ďalej už budú nasledovať vystúpenia kapiel na hlavnom pódiu Rusínskeho festivalu – na svidníckom amfiteátri. O 19. začnú Šalapovci, ktorí sa predstavia vlastnou tvorbou, i prevzatými hitmi. Po nich vystúpia The Other Blue, klasický rock'n'roll v novom šate, ktorým sa odprezentujú mladí Prešovčania o 20. hodine.

O 21. vystúpi Orkiestra św. Mikołaja,  zoskupenie, ktoré už roky patrí medzi najlepšie poľské folkové skupiny. Repertoár skupiny má špecificky vybudovanú melodickú štruktúru. Hudba skupiny má viac rovín – jednotliví hudobníci často súčasne vybudujú príbeh a vstupujú do prekvapujúcich hudobných interakcií. Po nich vystúpi ako headliner festivalu kyjevská etno-dance kapela Luiku, ktorej zakladateľom je slávny ukrajinský hudobník a hudobný producent, Dmytro Tsyperdyuk. Dmytro zhromaždil zbierku jedinečných zvukov a melódií, ktoré spolu s kapelou reprodukuje v lýtka rozpaľujúci tanečný prúd, ktorý nenechá nikoho chladným.

Večer uzavrie česká skupina Sakumprásk, ktorá sa prezentuje ska-punkom. Tanec, poskok, tvrdý zvuk i melodické trúbky umocnia dojem z celého piatkového večera.

Už o týždeň vám predstavíme ďalšiu časť programu Rusínskeho festivalu 2014. Dozviete sa, čo sa na festivale bude diať cez víkend. Pre viac informácií navštívte web festivalu na stránke

www.rusinskyfestival.sk.

 

-ww-

Go back