Ivan Štefanec vyzval Ukrajinu na uznanie Rusínov

Ivan Štefanec je prvý slovenský politik, ktorý vyzval Ukrajinu na uznanie Rusínov. Vydal vyhlásenie pod názvom "Rusíni si zaslúžia uznanie aj na Ukrajine."

 

Slovenská republika plne podporuje Ukrajinu v ťažkých časoch, ktoré prežíva, najmä v udržaní jej suverenity a územnej celistvosti, ako i jej snahu o zblíženie sa s Európskou úniou.
Ukrajina má snahu vstúpiť do sveta postaveného na demokratických hodnotách a ochrane ľudských práv a slobôd, medzi nimi aj menšinových, o to viac, že Ukrajina je domovom ľudí mnohých národností, kultúr a jazykov.

V tomto smere má však Ukrajina dlh voči jednej zo svojich národnostných menšín. Ukrajina ako jediná krajina v Európe, na území ktorej historicky žilo a žije rusínske obyvateľstvo, nevytvára podmienky pre rozvoj, zabezpečenie práv a slobôd tejto národnostnej menšiny. Napriek tomu, že rusínsky jazyk bol Zákonom o princípoch štátnej jazykovej politiky, ktorý bol prijatý v roku 2012, zapísaný medzi regionálne jazyky, Rusíni dodnes nie sú celoštátne uznaní ako samostatná národnostná menšina a sú pokladaní len za subetnos Ukrajincov. Takýto precedens sa neuplatňuje voči žiadnej inej národnosti na Ukrajine. Aj o jazyku Rusínov dodnes mnohí hovoria len ako o dialekte ukrajinského jazyka, a to aj z najvyššej úrovne – štátnej správy a vedeckých inštitúcií. Z týchto skutočností vyplýva, že Rusíni nemajú ani žiadnu podporu zo strany štátu na to, aby mohli fungovať ich organizácie, školstvo, kultúra. Tým sa pokračuje v neprípustnej snahe o asimiláciu Rusínov, ktorú začal ešte stalinský režim. Ten sa snažil vymazať Rusínov z etnickej mapy sveta vo všetkých krajinách sovietskeho bloku. Pokračovanie v týchto praktikách nemá nič s demokratickými princípmi modernej Európy, kam sa chce Ukrajina zaradiť.

Preto, ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, vyzývam ukrajinskú vládu a parlament, aby uznali Rusínov ako samostatnú národnosť, ktorá má svoj vlastný jazyk, kultúru, históriu a aby tak Rusínom na území Ukrajiny boli poskytnuté rovnaké štandardy práv a slobôd, ako majú aj ostatné národnosti.

Ivan ŠTEFANEC, podpredseda SDKÚ-DS, poslanec NR SR, 23. mája 2014

Go back