Ako ďalej s MUK vo Svidníku?

Pán Ján Kaliňak v článku (článok je vraj určený pre interné potreby OSRS): „Hodnotenie niektorých aspektov 2. Rusínskeho festivalu  vo Svidníku z pohľadu potrieb  rusínskej etnografie“ všetko skritizoval, skadroval jednak  zamestnancov Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave Múzea rusínskej kultúry (MRK) v Prešove, ale aj rusínskych funkcionárov, ktorým nariadil, byť na tribúne pri slávnostnom otvorení festivalu ako niekedy na 1. mája. V tomto príspevku chcem ale zareagovať na problematiku Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Autor článku  problematiku značne zjednodušil. Všetko vraj bude tak ako má byť , stačí „premenovať“ SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku na Múzeum rusínskej kultúry vo Svidníku.

 

Názor autora uvedeného článku, že Rusíni získajú terajšie Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, tak že budú žiadať jeho premenovanie, je názor naivný. 

 

Predpokladám, že autor nemá nič proti tomu, že Slovenska republika, ktorá je aj našim domovom, domovom Rusínov je zvrchovaný, demokratický  a právny štát. Z toho vyplýva, že aj činnosť Slovenského národného múzea ako štátnej inštitúcie, ako príspevkovej organizácie zriadenej štátom sa riadi najmä Ústavou SR ako aj ďalšími právnymi  normami. Výsledkami svojho hospodárenia ja  zapojená na štátny rozpočet prostredníctvom kapitoly Ministerstva kultúry SR.  Ide najmä o Zákon č. 206/2009 Z.z.  o múzeach a  galériach a o ochrane kultúrnej hodnoty v znení neskorších predpisov a Vyhláškou č. 523/2009 Z.z.  Ministerstva kultúry SR,  ktorou sa ustanovujú podrobnosti o základných odborných činnostiach v múzeu a o evidencií predmetov kultúrnej hodnoty ako aj ďalšie právne normy. Dávam do pozornosti zákon č. 38/2014, ktorý nadobudol platnosť a účinnosť od 1.5.2014. Je to ďalšia novela zákona č.206/2009.

 

SNM riadi 18 špecializovaných múzeí, z toho 6 múzeí je národnostných.

§ 9 ods. 1 zákona 206/2009 stanovuje: Múzeum alebo galéria sú povinné  nadobúdať  zbierkové predmety a zbierky v súlade  so zameraním a  špecializáciou stanovenou  v zriaďovacej listine, zakladateľskej listine alebo štatúte  múzea alebo galérie.

 

§ 9 ods. 6 písm. b, d stanovuje okrem iného, že zbierkové predmety, predmety kultúrnej hodnoty možno nadobúdať aj darom alebo prevodom  správy štátneho majetku ( zákon o správe majetku štátu č. 278/1993 Z.z. o správe majetku štátu). Predmety kultúrnej hodnoty patria štátu a   spravujú ich štátne inštitúcie. Štátne inštitúcie všetko  aj kontrolujú.

 

SNM spravuje majetok štátu. Tento majetok vedie  vo svoje účtovnej, operatívnej a odbornej evidencii. Nie je to majetok ani Rusínov ani Ukrajincov ani Slovákov. Je to štátny majetok Slovenskej republiky. Organizačný poriadok SNM ako  základná vnútorná norma  múzea upravuje vnútorne členenie SNM a pravidla  organizácie a riadenia SNM, určuje organizačné útvary SNM, ich názvy, špecializáciu (náplň) a postavenie. Stanovuje základné funkcie, úlohy, zodpovednosť, práva a povinnosti organizačných útvarov a ich  vedúcich  zamestnancov, ako aj vzťahy medzi nimi.

 

Organizačný poriadok  v doplnku č. 16 v čl. 13 stanovuje  špecializáciu (náplň) SNM -MUK takto:

SNM - MUK vo Svidníku je špecializované múzeum. Vrámci múzejnej špecializácie má celoštátnu pôsobnosť. SNM - MUK vo Svidníku je dokumentačné vedecko-výskumné a metodické pracovisko zamerané na dejiny a kultúru ukrajinského etnika  na Slovensku. Poslaním SNM – MUK je  cieľavedomé získavanie, ochraňovanie, vedecké a odborné spracovanie  a sprístupňovanie múzejných zbierok, dokladajúcich vývin materiálnej a duchovnej kultúry Ukrajincov v Slovenskej republike. V súlade so svojim poslaním spolupracuje s  vedeckými a kultúrnymi inštitúciami doma i v zahraničí.

 

Organizačný poriadok   v doplnku č. 16 v čl. 19 stanovuje  špecializáciu (náplň) SNM – MRK v Prešove takto :

SNM – MRK v Prešove je špecializované múzeum. V rámci múzejnej špecializácie má celoštátnu pôsobnosť. SNM - MRK je dokumentačné, vedecko-výskumné a  metodické pracovisko zamerané na dejiny a kultúru rusínskeho etnika na Slovensku.  Poslaním SNM – MRK je cieľavedomé získavanie, ochraňovanie, vedecké a odborné spracovanie a  sprístupňovanie múzejných zbierok dokladujúcich vývin  materiálnej  a duchovnej kultúry Rusínov v Slovenskej republike. V súlade so svojim poslaním spolupracuje   s vedeckými a kultúrnymi inštitúciami doma a v zahraničí.

Z uvedeného vyplýva, že SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku svojou činnosťou porušuje najmä ustanovenie § 9 ods. 1 zákona č. 206/2009, ktoré stanovuje, že múzeum je povinné nadobúdať zbierkové predmety a zbierky v súlade s jeho  zameraním a špecializáciou.

MUK vo Svidníku má stanovené zameranie a špecializáciu  výlučne na dejiny a kultúru ukrajinského etnika na Slovensku. No skutočnosť je iná.  Zbierkové predmety a zbierky, ktoré toto múzeum nadobudlo a nadobúda boli vytvorené rusínskym etnikom na Slovensku.

 

Podľa môjho názoru cieľom nášho snaženia by malo byť  zlúčenie alebo splynutie.

a) Zlúčenie je postup, pri ktorom by sa MUK zrušilo bez likvidácie. Majetok zanikajúceho MUK by sa previedol na MRK. MRK sa týmto stálo právnym nástupcom zaniknutého MUK.

b) Splynutie MUK a MRK, a vznik novej inštitúcie. Splynutie je postup, pri ktorom na základe zrušenia bez likvidácie dochádza k zániku dvoch právnických osôb, pričom majetok prechádza na inú novozaloženú právnickú osobu, ktorá sa svojim  vznikom stáva právnym nástupcom obidvoch právnických osôb, ktoré zanikli.

 

Dôležité je pripraviť (vypracovať) stratégiu postupu vyňatia rusínskeho zbierkového fondu, exponátov, ktoré sa nachádzajú v MUK vo Svidníku  z pod správy tohto múzea a začlenenie týchto  vzácnych exponátov do rusínskeho múzea.

 

Mali by sa spracovať konkrétne úlohy a postupy, ktoré by  bolo možné definovať ako budúce kroky „cestovnej mapy“ ako základ na vypracovanie stratégie by mali slúžiť východiskové materiály, ktoré stručne ale výstižne predstavia verejnosti na Slovensku súčasný stav.  Je to v podstate  vypracovanie vstupnej  analýzy  súčasného stavu. Dôležite je, aby v  tomto materiály bolo poukázané  na rozpor s platnými právnymi normami.

 

Za účelom koordinácie  a manažmentu navrhujem vytvoriť „koordinačnú skupinu“ pre koordináciu a prípravu stratégie.   

 

Je potrebné správne určiť strategický cieľ, napríklad:.

Zlúčenie: MUK vo Svidníku by sa zrušilo bez likvidácie. Majetok MUK by sa previedol  na už jestvujúce MRK. MRK  sa týmto  stane  právnym nástupcom  zaniknutého  MUK vo Svidníku.

 

Ako postupovať aby sme dosiahli vytýčený cieľ ?

„Základný princíp je nepoužívať svaly ale hlavu“. Nenadávať,  nekádrovať, neodvolávať, ale používať vhodnú stratégiu, taktiku a diplomaciu, aby sa kultúrne a zákonne dosiahol stanovený cieľ.

 

Ing. Ján DOPIRIAK, St. Ľubovňa

 

Go back