Minister Pellegrini začal 'zametať ', buduje si vlastný tím

V Bratislave minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) tak, ako avizoval, robí personálne zmeny vo svojom rezorte. Zo svojich miest odišli napríklad riaditeľka kancelárie ministra, riaditeľ sekcie regionálneho školstva, ale zmenilo sa aj vedenie oddelenia protokolu. "Minister si buduje vlastný tím," zdôvodnila výmeny na pozíciách hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.


Od 15. augusta je poverený vedením kancelárie ministra Patrik Krauspe, na poste nahradil Katarínu Andrassyovú, ktorá mala zmluvu uzatvorenú ako odborník plniaci úlohy pre člena vlády. K tomu istému dátumu nastúpil aj riaditeľ tlačového odboru Martin Dorčák, predtým ním bol Michal Kaliňák, ktorý mal tiež zmluvu ako odborník plniaci úlohy pre člena vlády. K 15. augustu poverili vedením oddelenia protokolu Romanu Weilovú. Ako informoval rezort školstva, z tohto miesta na vlastnú žiadosť odišiel Štefan Komjatý. 


Vymenilo sa aj vedenie odboru vnútornej správy

Ďalšie zmeny sa udiali k 2. septembru. Na sekcii regionálneho školstva skončil Zdenko Krajčír, ktorého minister odvolal. Poverený riadením je teraz Marian Galan. Ďalšou zmenou je, že z vedenia sekcie medzinárodnej spolupráce, európskych záležitostí a celoživotného vzdelávania bol odvolaný Vladimír Belovič. 

Namiesto tejto sekcie vznikla sekcia medzinárodnej spolupráce a európskych záležitostí a odbor celoživotného vzdelávania. Vedením odboru poverili Bibianu Lazarovú a sekcie Ivara Štaffu. Vymenilo sa aj vedenie odboru vnútornej správy. Po tom, čo na vlastnú žiadosť odišiel Martin Liščinský, sa jej povereným riaditeľom stal Matúš Šutaj-Eštok


Zmeny sa dotkli aj podriadenej organizácie

Zmeny sa dotkli nielen fungovania samotného ministerstva, ale aj jednej jeho podriadenej organizácie. Koncom augusta minister z funkcie riaditeľa Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ odvolal Mariána Kostolányiho. Zároveň dočasne poveril vedením agentúry doterajšieho riaditeľa kancelárie agentúry Róberta Škripka

Pellegrini tak urobil pre nespokojnosť s fungovaním agentúry. Dôvodom Kostolányiho odvolania bolo nedostatočné čerpanie fondov, ktoré pred koncom programovacieho obdobia predstavuje len necelých 60 percent a zároveň nedostatky a chyby vo veciach, ktoré minister od agentúry vyžadoval a ktoré sú rozhodujúce pre odblokovanie platieb operačného programu. Šéf rezortu školstva avizoval aj ďalšie zmeny v organizáciách, ktoré spadajú pod ministerstvo. Podľa Pellegriniho ich je priveľa, rezort ich má v súčasnosti 16.

 

Autor: SITA, 8. septembra 2014

Go back