Beseda s novinárkou a spisovateľkou Magdalénou Lavrincovou

V rámci cyklu Stretnutia pri Dunaji zorganizovalo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska v Bratislave besedu k 70. výročiu pripojenia Podkarpartskej Rusi k bývakému ZSSR. Úvod k tejto téme predniesla novinárka a spisovateľka Magdalena Lavrincová, pričom svojím vystúpením o jej tvorbe prispel aj Július Molitoris, ktorý krátko informoval o literárnej tvorbe hosťa.

 

M. Lavrincová doteraz vydala sedem kníh. Venuje sa predovšetkým vojnovým udalostiam, ktoré sa odohrávali na území východného Slovenska a taktiež životným osudom účastníkov vojny, prevažne československých občanov. Medzi nimi si všíma najmä Rusínov, či už sú z bývalej Podkarpatskej Rusi alebo z východného Slovenska. Konkrétnejšie sa autorka pozastavila pri osudoch jednotlivých účastníkov, ktrí sa priamo zúčastnili na konkrétnych bojoch a udalostiach konca 2. svetovej vojny. Výsledkom je, že jednotliví účastníci týchto bojových udalostí sa po skončení vojny zúčastnili aj na tvorení nových životných podmienok v oslobodených dedinách a mestách vo svojom kraji.

 

Okrem pozitívnych záverov v súvislosti s oslobodením území okupovaných hitlerovským Nemeckom sa v Európe ustálil všeobecný mier a štáty si v nových podmienkach začali budovať nové vzťahy. Avšak aj tie tvorili „len“ ľudia, ktorí prežili vojnové udalosti, a tak do ich skúseností a zážitkov v novom povojnovom živote sa stále vnášali tiene minulosti.

 

Na osudoch jednotlivých ľudí autorka ukázala, ako sa bývalí bojovníci na fronte či v partizánskych bojoch museli popasovať s úlohami nastoľovania mierového života.

 

Problematiku 70. výročia pripojenia Podkarpatskej Rusi k bývalému ZSSR obohatili program svojimi vstupeniami aj ľudia z obecenstva. Pospomínali rôzne konkrétne udalosti z vlastného života či z osudov iných Rusínov v okresoch, ktoré boli počas vojny okupované Maďarmi.

 

Úkažky fotografií taktiež pripomenuli niekdajší život dedinského ľudu v rusínskych regiónoch na Zakarpatsku za spomínaného obdobia.

 

Podujatie sa konalo 8. októbra 2014 v Kongresovom centre Študentského domova Družba v Bratislave s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

 

V. MICHALČIK

Go back