Stúpa medzinárodna podpora za uznanie Rusínov na Ukrajine!

6. 11. 2014: Stovky ľudí na oboch stranách Atlantického oceánu vyzvali novú ukrajinskú vládu, aby uznala na Ukrajine rusínsku komunitu ako oficiálnu národnostnú menšinu, a ich počet aj naďalej stúpa. "Sme potešení, že za uznanie Rusínov na Ukrajine po celom svete ľudia reagovali a veria v ich základné ľudské právo na sebaurčenie,“ povedala Dr. Patricia Krafcik, predsedníčka Karpatsko-rusínske konzorcia Severnej Ameriky, ktorézdružuje všetky hlavné karpatsko-rusínske kultúrne organizácie v Severnej Amerike. Pred pár dňami začala on-line petíciu, v ktorej vyzvala nového ukrajinské prezidenta Petra Porošenka a novozvolenú ukrajinskú Najvyššiu radu uznať Rusínov na Ukrajine.

 

Ukrajina je v súčasnej dobe jediný štát v strednej a východnej Európe, ktorá neuznáva svoju rusínsku národnostnú menšinu. "Nová ukrajinská vláda sa bude snažiť budovať demokratickú Ukrajinu, ktorá bude poskytovať základné ľudské práva pre všetky jej národnostné menšíny v rámci ukrajinského štátu v súlade s Európskou úniou a medzinárodnými normami," povedal Jim Kepchar-Kaminski, prezident Karpatsko-rusínskej asociáície, ktorý ďalej pokračoval: "Takže teraz je logický čas, aby túto záležitosť vybavila aj smerom k Rusínom na Ukrajine."

 

Petícia, ktorá bola vytvorená pomocou change.org, je poslaná hlavným ukrajinským vládnym úradníkom, vrátane prezidenta Petra Porošenka, ukrajinskému parlamentu, ombucmanke pre ľudské práva Valerii Lutkovskej a ukrajinskému veľvyslancovi v Spojených štátoch amerických Olexandrovi Mocykovi. Je tiež poslaná do Spojených štátov ministrovi zahraničia Johnovi Kerrymu, veľvyslancovi Spojených štátov amerických na Ukrajine Geoffreyovi Pyattovi, kľúčovým členom ukrajinského klubu Kongresu Spojených štátov a osobitnému spravodajcovi OSN pre otázky minorít Rite Izsák. Už viac ako 800 osôb podpísalo spomínanú petíciu k dnešnému dňu a ich počet neustále rastie. Signatári sú zo Spojených štátov, Kanady, Veľkej Británie, Poľska, Slovenska, Ukrajiny a ďalších pätnástich krajin po celom svete. Petícia vskriesila starú záležitosť o uznaní Rusínov na Ukrajine. 

 

Avšak niektorí novinári sa domnievajú, že táto akcia Rusínov je motivovaná Ruskom. "To je úplný nezmysel!," povedal John Righetti, hovorca konzorcia. "Konzorcium nemá žiadny vzťah s Ruskom a nemá dôvod podporovať akýkoľvek ruský program na Ukrajine. Petícia jasne uvádza, že konzorcium podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. Keď sme iniciovali túto akciu, tak sme vydali tlačovú správu oznamujúcu akciu a svoj ​​účel k médiám v medzinárodnom meradle. Tých niekoľko

málo, ktorí písali, že tento návrh je motivovaný Moskvou, mali možnosť kontaktovať nás a ako legitímni novinári by nám položili priamu otázku. Nikto z nich to neurobil. Oni sa pokúšali premeniť túto otázku na politickú otázku. To nie je politická záležitosť. Je to kultúra človeka. Uznávajúc niečiu národnostnú menšinu je konkrétny spôsob, ako dodržiavať základné princípy ľudských práv."

Karpatsko-rusínske konzorcium Severnej Ameriky

Go back