Uznávaný karikaturista Fedor Vico je už sedemdesiatnik

"Karikatúru vidím vždy, keď sa nejakým nedopatrením pozriem do zrkadla", vyjadril sa umelec, ktorého karikatúry sa desaťročia objavujú v tlači s celoslovenským i lokálnym nákladom. Je tvorcom populárnej postavy Jánošíka vychádzajúcej niekoľko rokov v legendárnom časopise Roháč. Významnou časťou tvorby Fedora Vica sú karikatúry zo života Rusínov doplnené textom v rusínčine.


S karikatúrou začal ako študent Strednej školy umeleckého priemyslu v Bratislave. Už v začiatkoch svojej tvorby publikoval v obľúbenom satirickom časopise Roháč, pre ktorý vytvoril nezabudnuteľnú kreslenú postavičku Jánošíka vychádzajúcu niekoľko rokov pod názvom Dereš Fedora Vica. 


"Mám v povahe byť trošku spurný voči vrchnosti. Asi preto som si zvolil postavu Jánošíka", priznal autor. V roku 1969 ešte stihol vyjsť Dereš knižne, ale počas normalizácie komunistická strana Vicovu zbierku kreslených vtipov stiahla z obehu, zošrotovala a on dostal zákaz publikovania. Až o päť rokov neskôr sa k publikovaniu vrátil v týždenníku Nove žitja, kde kreslil rusínsky seriál Iľko Sova z Bajusova. Neskôr bol úspešnému karikaturistovi umožnený návrat do Roháča. Svojej obľúbenej témy kreslených zbojníkov sa Fedor Vico nevzdal, pod pôvodným názvom však začali vychádzať až po roku 1990. Po zániku Roháča jeho kreslené diela sršiace satirou uverejňovali periodiká Aréna, Mosty a Bumerang. Pokračoval i v publikovaní zmieneného rusínskeho seriálu v rusínskych Narodnych novinkach.


Vicove karikatúry sa tešili obľube v mnohých domácich aj zahraničných periodikách, spolupracoval napríklad aj s českými Lidovými novinami. Za svoje publikovanie bol ocenený cenou Slovenského literárneho fondu, Cenou mesta Prešov i výročnou cenou Českej únie karikaturistov.

Fedor Vico je pravidelným organizátorom medzinárodnej súťaže kresleného humoru v Prešove konajúcej sa pod názvom Zlatý súdok. Aktívne pôsobí v spolku Rusínska obroda na Slovensku a v Združení inteligencie Rusínov Slovenska. Účinkoval tiež v dvoch dokumentárnych filmoch Marka Škopa - Iné svety (2006) a Osadné (2009).


TASR

Zdroje: http://holosy.sk/, http://www.dk-kromeriz.cz/, http://www.rusinskyfestival.sk/

Go back