PROTEST

Prešov,  29. 12. 2014

Úrad vlády Slovenskej  republiky

Námestie slobody 1

813 70   B r a t i s l a v a

 

Vec: Protest proti prideľovaniu štátnych finančných prostriedkov na konanie

         festivalov kultúry neexistujúcej národnostnej menšiny Rusínov-Ukrajincov

 

Úradu vlády SR a všetkým zodpovedným inštitúciám na Slovensku  podávame protest proti každoročnému prideľovaniu štátnych finančných prostriedkov na konanie festivalov kultúry neexistujúcej národnostnej menšiny Rusínov-Ukrajincov na Slovensku, ktoré sú prideľované Úradom vlády SR pre Združenie Rusínov-Urajincov Slovenskej republiky, ktorého stálym poslaním je ukrajinizovať a odnárodňovať Rusínov na Slovensku.

 

Domáhame sa zákonnej spravodlivosti v rozhodovacej činnosti Úradu vlády SR, Ministerstva vnútra SR a Ministerstva kultúry SR pri ochrane práv, slobôd a kultúrneho dedičstva Rusínov na Slovensku.  Za veľmi závažný problém Rusínov Slovenska považujeme festivaly kultúry  tzv. Rusínov-Ukrajincov vo Svidníku, v Kamienke a Makovickú strunu v Bardejove, ktoré považujeme za verejné politické  pokračovanie  bývalých totalitných ukrajinizačných festivalov zameraných na politickú ukrajinizáciu Rusínov. Tieto kultúrne podujatia v meste Svidník, Bardejov a v Kamienke  po nástupe demokracie v  1989 roku už nie sú v súlade s platnými právnymi normami o spolunažívaní medzi národmi a národnosťami na území Slovenskej republiky a zo spoločenského hľadiska sú  už škodlivé a preto aj nežiaduce.

 

Ako vyplýva z posledného sčítania obyvateľstva v r. 2011 a z iných ústredných dokumentov o národnostiach žijúcich v SR, sú v Slovenskej republike za národnostné menšiny považované maďarská, rómska, rusínska, česká, ukrajinská, nemecká, poľská, moravská, ruská, bulharská, chorvátska, srbská a židovská. Nie je medzi nimi národnosť rusínsko-ukrajinská. Takáto národnosť neexistuje ani na Ukrajine, ani nikde na svete. Z toho zreteľne vyplýva, že aj občianske združenie pod názvom Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky (ďalej len ZRUSR) existuje v rozpore s ustanovením čl. 12 a čl. 34 ods. 3 Ústavy SR. Porušuje sa tu základné právo Rusínov žijúcich v SR, predovšetkým tým, že rusínska národnosť sa stotožňuje s ukrajinskou. Keď je niekto Rusín, nemôže byť Ukrajinec a to ani „cez spojovník." Považujeme to za priame a negatívne ovplyvňovanie rozhodnutí Rusínov prihlásiť sa k svojej rusínskej národnosti ako aj za formu nátlaku na asimiláciu Rusínov, čo Ústava SR v čl. 12 ods. 3 zakazuje. Zástancom tejto „spojovníkovej“ filozofie sú väčšinou pohrobkovia a funkcionári bývalých ukrajinských inštitúcií z dôb socializmu, najmä Kultúrneho zväzu ukrajinských pracujúcich (ďalej len KZUP).

 

Rusíni sú Rusínmi podľa svojho svedomia, podľa materinskej reči, podľa citu, podľa dejinného vývoja i podľa Ústavy SR. Rusíni sú proti tomu, aby ZRUSR sa vydával za ochrancu práv Rusínov. Predstavitelia tohto zväzu rusínsku a ukrajinskú národnosť považujú a aj navonok deklarujú a propagujú, ako jednu národnosť ukrajinskú, pričom podľa nich rusínska národnosť neexistuje, považujú ju iba za jedno z ukrajinských nárečí a podľa nich je iba súčasťou národnosti ukrajinskej.  Privlastňujú si rusínske zvyky a kultúru a stvoriac neexistujúcu národnosť Rusíni-Ukrajinci sa tento zväz stal v skutočnosti protirusínsky. Pre Rusínov je to krajne nežiaduce, nakoľko oni  majú svoje zastúpenie v rusínskych organizáciách, z ktorých je najmasovejšia Rusínska obroda na Slovensku, ktorá vznikla 25. marca 1990. Dňa 27. januára 1995 bol na Slovensku rusínsky jazyk  slávnostne kodifikovaný.

 

V prípade festivalov kultúry  Rusínov-Ukrajincov vo Svidníku, Bardejove a Kamienke  nejde o problém pomlčky alebo spojovníka v názve Rusín-Ukrajinec, ale o to, že ide o dve rozdielne národnosti, dve rozdielne národnostné kultúry, dve rozdielne historické národné chronológie,   preto ich nemožno spájať  do jednej názvy so spojovníkom ani bez spojovníka, lebo sa nejedná o festival kultúry jedného a toho  isté národa.  Rusíni sú jeden samostatný národ s vlastnou kultúrou a rusínskym materinským jazykom a Ukrajinci sú iný samostatný národ s vlastnou kultúrou a ukrajinským  materinským jazykom.

 

Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky  na festivaloch kultúry tzv. Rusínov-Ukrajincov  vo Svidníku, v Bardejove aj v Kamienke prezentuje  rusínsku národnú kultúru, pochádzajúcu z rusínsky hovoriacich obcí, ako ukrajinské kultúrne dedičstvo, ktoré zámerne menuje aj ako svoje. Festival konferujú po ukrajinsky, tým jasne dávajú  verejnosti  na vedomie,  že sa jedná o kultúrne podujatie Ukrajincov a nie Rusínov.  Spoločensko-výchovný účinok týchto festivalov je negatívny a škodlivý, lebo  Rusín či rusínsky hovoriaci návštevník idúc domov z takých festivalov kultúry tzv. Rusínov-Ukrajincov  je zmätený.  Nie je mu jasné prečo rusínsky folklór je konferovaný po ukrajinsky a nie po rusínsky, nie je mu jasné, či videl kultúru Rusínov alebo kultúru Ukrajincov. Nie je mu jasné, kto je on sám. Je Rusín, alebo Ukrajinec? Kam patrí? Ak človek nevie či je Rusín alebo Ukrajinec, sám svoju identitu spochybňuje.

 

Z toho vyplýva, že festivaly kultúry tzv. Rusínov-Ukrajincov z národnostného aj politického hľadiska sú  festivaly  bývalých totalitných manipulácií s národnostným povedomím Rusínov, ktorého cieľom je pokračovať v politickej ukrajinizácii Rusínov. Tieto festivaly môžeme označiť ako tradičné  odnárodňovanie Rusínov vo Svidníku, v Bardejove,  v Kamienke a na celom Slovensku. Toto nie je kultúra, ani kultúrne podujatie, aké dovoľujú   právne normy Slovenskej republiky a  Rusínom takýto prístup k uplatňovaniu právnych noriem Úradom vlády SR, Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom kultúry SR škodí v národnom uvedomení, vo verejnej prezentácii rusínskeho kultúrneho dedičstva a vo formovaní  povedomia vlastnej histórie Rusínov.

 

Podľa čl. 12 ods. 3 Ústavy SR každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania a všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu. Festivaly kultúry Rusínov-Ukrajincov vo Svidníku, v Bardejove a v Kamienke každý rok už tradične smerujú k odnárodňovaniu Rusínov, ktorých chcú presvedčovať, že sú Ukrajinci a nie Rusíni. Ak Úrad vlády SR prideľovaním finančných prostriedkov a Ministerstvo vnútra registrovaním ZRUS-u,  takúto aktivitu povoľuje na území Slovenskej republiky, sami sa stávajú porušovateľmi právoplatnosti  Ústavy SR a právoplatných európskych dohôd o ochrane národnostných menšín na území Slovenska.

 

Podľa čl.7, ods. 2, veta prvá a ods. 3 Zákona č. 588/2001 Z.z. o Európskej charte regionálnych alebo menšinových jazykov „strany sa zaväzujú eliminovať, ak tak ešte neurobili, všetky nepodložené rozdiely, výnimky, obmedzenia alebo výhody pri používaní regionálneho alebo menšinového jazyka, ktorých účelom je odradiť alebo ohroziť jeho udržiavanie alebo rozvoj. Strany sa zaväzujú podporovať vhodnými prostriedkami vzájomné porozumenie medzi všetkými jazykovými skupinami v krajine, a predovšetkým zahrnúť rešpektovanie, porozumenie a toleranciu voči regionálnym alebo menšinovým jazykom do výchovy a vzdelávania poskytovaného v krajine, a k uvedenému prístupu viesť aj masovokomunikačné prostriedky“. V prípade predmetných festivalov kultúry tzv. Rusínov-Ukrajincov sa v ich poslaní prejavuje zvýhodnenie ukrajinskej národnostnej menšiny pred rusínskou, lebo sa dovoľuje na území Slovenskej republiky zneužívať rusínske kultúrne dedičstvo pri verejnej prezentacii, ako keby sa jednalo o kultúrne dedičstvo Ukrajincov, konferované materinským ukrajinským jazykom. Tu nejde o toleranciu, ale o politické a národnostné  zneužitie rusínskej kultúry  a materinského jazyka Rusínov v prospech ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku, čo považujeme za krajne nespravodlivé voči Rusínom.

 

V čl. 1. Zákona č. 160/1998 Z.z. o Rámcovom dohovore na ochranu národnostných menšín sa uvádza, že  ochrana národnostných menšín, práv a slobôd osôb patriacich k týmto menšinám, tvorí integrálnu súčasť medzinárodnej ochrany ľudských práv a slobôd a patrí do rámca medzinárodnej spolupráce. Z toho dôvodu sa obraciame na Úrad vlády SR a ostatné štátne inštitúcie na Slovensku, od ktorých  sa domáhame ochrany  pred zneužívaním rusínskeho kultúrneho dedičstva Zväzom Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky na festivaloch kultúry neexistujúcich  Rusínov-Ukrajincov.

 

Podľa čl. 5. ods. 1. Rámcového dohovoru  na ochranu národnostných menšín „Strany sa zaväzujú podporovať podmienky, ktoré sú pre osoby patriace k národnostným menšinám potrebné na zachovanie a rozvíjanie ich kultúry, na zachovávanie základných prvkov ich identity, najmä ich náboženstva, jazyka, tradícií a kultúrneho dedičstva.“ Pre našu podporu v zmysle tohto dohovoru je potrebné vydať nesúhlas s organizovaním odnarodňovacich kultúrnych podujatí na území Slovenskej republiky. Tradičné schvaľovanie a štátom financovanie  konaní odnárodňovacích festivalov na území Svidníka, Bardejova a Kamienky,  ktoré sú zamerané na odnárodňovanie Rusínov, považujeme za porušovanie Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín Vládou Slovenskej republiky. 

 

Uvedené právne normy Európskej únie, ktoré sme prevzali do nášho zákonodarstva  by Úrad vlády SR, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo kultúry SR, obce a mestá na území SR  mali aplikovať vo svojej povoľovacej praxi, pretože v zmysle § 5, ods. 2, zákona č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení výkon štátnej správy prenesenej na obec zákonom riadi a kontroluje vláda. Obec pri rozhodovaní o právach a povinnostiach fyzických osôb  a právnických osôb vo veciach preneseného výkonu štátnej správy koná podľa zákonov  a iných všeobecne záväzných právnych predpisov; v ostatných prípadoch sa riadi aj uzneseniami vlády a internými normatívnymi aktmi ministerstiev a iných ústredných orgánov štátnej správy. 

 

Pre našu podporu v zmysle tohto zákona  bude užitočné vydanie takého normatívneho aktu, ktorý nebude súhlasiť s financovaním ZRUSR pri organizovaní odnárodňovacích festivalov kultúry tzv. Rusínov-Ukrajincov  na území  Slovenskej republiky.

 

Mestské a obecné úrady,  pod dohľadom  poslancov miest a obcí,  by mali chrániť záujmy rusínskej národnostnej menšiny žijúcej na ich území. Mali by dbať  na dodržiavanie zákonnosti a na rešpektovanie platných právnych noriem v realizácii národnostných kultúrnych podujatí na území Slovenska. 

 

Podľa § 4 písm. b) zák. č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, v znení neskorších predpisov,(ďalej len zákona) nie sú dovolené združenia  ktoré sledujú dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s ústavou a zákonmi. Z uvedeného ustanovenia jednoznačne vyplýva, že ZRUSR bol na Ministerstve vnútra SR zaregistrovaný protizákonne.

 

Podľa čl.12 ods. 1 Ústavy SR  ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Podľa ods. 2 tohto článku základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

 

Preto aj týmto protestom sa domáhame spravodlivosti, nakoľko nepovažujeme za spravodlivé, ak kultúrne a historické dedičstvo našich dedov a pradedov neslúži pôvodným účelom a väčšine, ale iba hŕstke ľudí pre uspokojovanie ich súkromných, resp. ich mocenských a samoľúbych ukrajinizačných záujmov.

 

Na vedomie:

 

Národná rada SR

Predseda vlády SR

Kancelária verejného ochrancu práv

Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR

Generálna prokuratúra SR

Prešovský samosprávny kraj

Mestské zastupiteľstvo vo Svidníku

Mestské zastupiteľstvo v Bardejove

Obecné zastupiteľstvo v Kamienke

 

 

Rusínska obroda na Slovensku, o.z. – Ing. Milan Mňahončák, predseda

Zväz inteligencie Rusínov Slovenska, o.z. – doc. MUDr. Michal Šteňo, CSc., predseda

мolody.Rusyny, o.z. – Ing. Peter Štefaňák, PhD., predseda

Spolok rusínskych spisovateľov, o.z. – PhDr. Kvetoslava Koporová, PhD. predsedníčka

Rusín a Ľudové noviny, o.z. – Mgr. Alexander Zozuľak, predseda

Okresná organizácia Rusínskej obrody vo  Svidníku – Mgr. Miloš Stronček, predseda

Okrúhly stôl Rusínov Slovenska – JUDr. Andrej  Liga, predseda

Akadémia rusínskej kultúry v SR, o.z. – Mgr. Alexander Zozuľak, predseda

 

Kontakt :

Mgr. Ján Kaliňák, Pavlovičova 179/12, 089 01 Svidník

email: kalinakjan@gmail.com

Go back